MİGREN TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR AĞRI TÜRÜDÜR. MİGRENİN ETKİLİ TEDAVİSİNDE YENİ YÖNTEM; SİNİR BLOKAJLARI
Kadınlar da erkeklere göre yaklaşık üç kat daha sık olmakla birlikte ortalama her 6 kişiden biri migren baş ağrısına sahip. Migren bireylerin günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen ve toplumsal yükü yüksek olan, sık görülen bir ağrı türüdür. Tedavide kullanılan ilaçların yan etki profili çok geniştir. Tansiyon değişiklikleri, kilo alımı, Kilo kaybı, sersemlik ve uyuşukluk hissi, kalp ilişkili sorunlar, konsantrasyon bozukluğu, gün içi uykululuk hali gibi yan etkilerinin dışında tehlikeli olabilecek ilaç etkileşimleri bulunmakta olup, yeni tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Baş ağrılarınız 4-72 saat sürüyorsa, tek taraflı, zonklayıcı, şiddetli, fiziksel aktivite sırasında artış gösteriyorsa, bulantı veya kusma, ışık ve ses hassasiyetiniz varsa büyük ihtimalle migren baş ağrınız var demektir.
Sinir blokajı uygulaması nasıl yapılmaktadır?
Hasta yatar durumda, ince bir iğne ile çok düşük doz lokal anastezik madde sinir alanına uygulanmakta uygulama yaklaşık 10 dk sürmekte, işlem sonrası kısa süreli gözlem yapılmaktadır. Uygulama sırasında ciddi yan etki olmamaktadır. Nadiren kısa süreli baş dönmesi ve uygulama yerinde geçici hassasiyet gelişebilir.
Sinir blokajı kimlere uygulanır?
Sinir blokajları migren başta olmak üzere, servikojenik baş ağrısı, küme baş ağrısı gibi birçok ağrı tipinde kullanılmaktadır. Özellikle ilaç kullanamayan veya ilaçların yan etkilerinin fazlaca görüldüğü hastalarda, ilaç aşırı kullanımı olanlarda, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda, hamilelerde ve emziren annelerde, diğer ilaçların etkisiz olduğu hastalarda uygulanabilmektedir.
Sinir blokajı migren tedavisine çözüm mü?
Baş bölgesinin ağrısını taşıyan sinir alanlarına uygulanan yaklaşık 2 ml lik anestezik madde ağrı yollarındaki fonksiyon bozukluğu üzerine düzenleme yapmaktadır. Bu düzenleme ile sinir uyarılabilirliği azaltılarak, ağrılar çok büyük ölçüde ve uzun süreli önlenmektedir. Birkaç seans yapıldığında etki daha da artmaktadır. Yapılan çalışmalarda güvenilirliği ve etkinliği gösterilmiştir.